Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

O Μάκης Μπελεβώνης μιλάει εφ΄όλης της ύλης

Στο περιθώριο της λήξης του φετινού πρωταθλήματος το «Γεγονός» μίλησε εφ όλης της ύλης με τον διευθύνωντα σύμβουλο της ΠΑΕ Παναιτωλικός Μάκη Μπελεβώνη ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στη σεζόν που πέρασε όσο και για εκείνη που έρχεται και τους στόχους της ομάδας. Απόλυτα προσγειωμένος και χωρίς διάθεση για μεγάλα λόγια ο κ. Μπελεβώνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρωταρχικός στόχος και τη νέα χρονιά θα είναι η κατ’ αρχήν εξασφάλιση της παραμονής το συντομότερο δυνατόν που θα δώσουν τη δυνατότητα στον αγρινιώτικο σύλλογο να κοιτάξει για το βήμα παραπάνω από εκεί και μετά.
 Αναλυτικά η συνέντευξη:


 
Κατ’ αρχήν θα ήθελα μια γενική τοποθέτηση για τη φετινή πορεία της ομάδας τόσο από την όγδοη θέση που κατέλαβε όσο και από το πρόσωπο που παρουσίασε στο φετινό πρωτάθλημα.

Στόχος απ’ την αρχή ήταν η παραμονή, όσο πιο γρήγορα και άνετα γινόταν. Επομένως από τη στιγμή που επιτεύχθηκε ο στόχος αυτό ήταν σημαντικό. Γενικότερα είμαστε ευχαριστημένοι γιατί συνέβησαν ιστορικά ας το πούμε γεγονότα τη σεζόν που τελείωσε. Δηλαδή, για πρώτη φορά η ομάδα σώθηκε αγωνιστικά, για πρώτη φορά η ομάδα βρέθηκε μέσα στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος της SuperLeague, παλέψαμε στα ίσια μεγάλες ομάδες κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα και γενικά στη μεγαλύτερη διάρκεια της χρονιάς παίξαμε καλό και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.

Μετά το ματς με τον Απόλλων που κατά πολύ είχε κλειδώσει η παραμονή, πέρασε από το μυαλό σας το παραπάνω βήμα; Το ρωτάω γιατί τότε ο Παναιτωλικός βρισκόταν στην έκτη θέση, κοντά στη βαθμολογία με τον πέμπτο Αστέρα Τρίπολης και έδειχνε ότι είχε τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω.

Όχι, δεν είχαμε κάτι τέτοιο ως αυτοσκοπό, η ομάδα όμως έπαιζε σε κάθε αγώνα για τη νίκη και  βλέπαμε ότι ίσως να ήταν εφικτή και η έκτη θέση. Όπως είδατε και στο τέλος, στα σημεία χάθηκε.

Η όχι και τόσο καλή εικόνα αλλά και τα αποτελέσματα της ομάδας από το παιχνίδι με τον Απόλλωνα και μετά οφείλεται τελικά στο γεγονός ότι ίσως οι παίκτες να χαλάρωσαν ή θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο και η κούραση που επήλθε λόγω του ότι βασικοί της παίκτες – ραχοκοκαλιά της ομάδας (Κούσας, Τζούνιορ, Σφακιανάκης, Καμαρά) αγωνιζόταν πέρυσι μέχρι τα μέσα Ιουνίου;

 «Κίνητρο στην ομάδα υπήρχε και μέχρι την προτελευταία αγωνιστική. Μάλιστα ο πρόεδρος –κάτι που δεν το ξέρει ο περισσότερος κόσμος- και στο ματς με τη Βέροια, τρία ματς πριν τη λήξη, μπήκε μέσα στα αποδυτήρια και τους έταξε ένα πολύ καλό πριμ για το τρία στα τρία αλλά ακόμα και στο ματς με τον Πλατανιά τους έταξε ένα σημαντικό πριμ για το δύο στα δύο. Ναι μεν δεν είχαμε σαν εξαρχής στόχο την έκτη θέση αλλά αφού είδαμε ότι ήταν τελικά εφικτό να το κάνουμε (ακόμα και με τις δύο νίκες), δημιουργήσαμε ένα έξτρα κίνητρο. Δεν αφήσαμε την ομάδα σε εφησυχασμό, πάντα θέλαμε να υπάρχει ένα κίνητρο να παίζει  ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο. Με δύο νίκες ήμασταν σίγουρα έκτοι και πάνω σε αυτό υπήρξε ένα έξτρα κίνητρο- πριμ στους παίκτες. Για το θέμα της κούρασης, μπορεί σε κάποια παιχνίδια πιθανώς να επηρέασε. Προφανώς να επηρέασε και η επίτευξη της παραμονής, ενδεχομένως και γι’ αυτό να μην υπήρχε και το ανάλογο πάθος, γι’ αυτό όπως ανέφερα παραπάνω δόθηκε αυτό το έξτρα κίνητρο του πριμ, για να κρατηθούν οι παίκτες σε εγρήγορση.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη δυσαναλογία που παρουσίασε φέτος ο Παναιτωλικός στα αποτελέσματα εντός και εκτός έδρας. Έχετε καταλήξει γιατί συνέβη αυτό; Ο προπονητής έχει πει την άποψή του και έχει εστιάσει μεταξύ των άλλων και στην έλλειψη πείρας. Εσείς τι πιστεύετε;

Είναι ένα κομμάτι που μας προβληματίζει και έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και θα γίνουν και άλλες. Δεν θέλω να πω ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Υπήρχαν όμως λόγοι και αυτούς θα αναζητήσουμε γιατί θέλουμε ο Παναιτωλικός και εκτός έδρας να είναι ανταγωνιστικός και να παίρνει αποτελέσματα γιατί έδειξε ότι και φέτος μπορούσε να έχει πολύ περισσότερα θετικά αποτελέσματα εκτός έδρας.

Για το θέμα του προπονητή, είπατε και πριν ότι συνεχίζετε κανονικά, το έχει πει και ο κ. Κωστούλας σε παλιότερες δηλώσεις του, το έχει επικυρώσει και ο κ. Χάβος στην τελευταία συνέντευξη τύπου. Υπάρχει κάτι άλλο που χρειάζεται να πούμε;

Το τυπικό μέρος μένει. Δηλαδή γυρίζοντας ο πρόεδρος θα υπάρξει συνάντηση για να συζητήσουμε τα περί της νέας χρονιάς, τους στόχους τις μεταγραφές και τον προγραμματισμό.

Είναι τελικά ο Μάκης Χάβος αυτός ο προπονητής που χρόνια έψαχνε η διοίκηση Κωστούλα στη λογική του θέλουμε ένα προπονητή να τον έχουμε για χρόνια και να μας κάνει δουλειά; 

Αυτό ήταν στη φιλοσοφία μας από την αρχή. Ανεξάρτητα από το αν αυτός θα ήταν ο Μάκης Χάβος ή κάποιος άλλος. Με τον Μ. Χάβο έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, άριστη σε όλους τους τομείς, όλο αυτό το διάστημα που είναι στον Παναιτωλικό. Ο Μ. Χάβος είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει πάρα πολύ. Η ομάδα πέτυχε τους στόχους της, επομένως δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να αναζητήσουμε κάτι διαφορετικό.

Από τον κόσμο, την προσέλευσή του και τη στήριξή του φέτος είστε ικανοποιημένοι;

Αν έχετε παρακολουθήσει, υπάρχει ένα πρόβλημα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο κι όχι μόνο. Γενικότερα υπάρχει μια κρίση κυρίως στις χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Ισπανία, Πορτογαλία… Ειδικότερα εδώ υπάρχουν και προβλήματα άλλα που έχουν απογοητεύσει τον κόσμο και δικαιολογημένα τον έχουν απογοητεύσει. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε το προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο. Πρέπει να φύγουν εικόνες σαν αυτές που είδαμε πρόσφατα ή εικόνες τύπου Κάμπαξη για να πλησιάσει περισσότερο ο κόσμος στο γήπεδο. Φυσικά το βασικότερο είναι ότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Αν δείτε, εμείς πέσαμε σε εισιτήρια σε σχέση με την προ διετίας σεζόν αλλά σε θέση στην κατάταξη δεν πέσαμε. Είμαστε πάλι ψηλά στη σχετική λίστα.

Σκέφτεστε του χρόνου να υιοθετήσετε μια πιο φιλολαϊκή να το πούμε πολιτική στα εισιτήρια;

Δεν έχουμε ακόμη συζητήσει το θέμα των εισιτηρίων. Είναι σίγουρο ότι προβληματιζόμαστε γύρω από αυτό. Θέλουμε να έρχεται ο κόσμος. Θέλουμε να έρχεται και τον καλούμε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή γιατί τα έσοδα της ομάδας είναι πολύ λίγα και ένα σημαντικό της κομμάτι είναι τα εισιτήρια. Αν θέλουμε ο Παναιτωλικός μας να γίνεται κάθε μέρα και πιο δυνατός, πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα δυνατός και πρέπει ο κόσμος να στηρίξει την όλη προσπάθεια.

Ο στόχος της επόμενης περιόδου είναι ξεκάθαρος; Ευρώπη; Ο Χάβος είπε ότι ακόμη και μια θέση παραπάνω να τερματίσουμε (δηλαδή έβδομοι), θα θεωρείται επιτυχία. Εσείς σαν διοίκηση συγκεκριμένο στόχο έχετε βάλει;

Ο στόχος είναι ο Παναιτωλικός κάθε μέρα να γίνεται πιο δυνατός σε όλα τα επίπεδα και να πατάει γερά μόνο με τα δικά του πόδια. Είναι σημαντική η επόμενη χρονιά γιατί αλλάζει όλο το σκηνικό. Θα παραμείνουν δεκαέξι ομάδες, επομένως καταλαβαίνετε ότι θα είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Επομένως έχουμε μια τέτοια κατεύθυνση, πάλι μια πορεία για την παραμονή και βλέποντας και τις υπόλοιπες ομάδες σε συνδυασμό και με τις δικές μας δυνατότητες και μέχρι πού μπορεί να φτάσουμε οικονομικά, θα καθορίσουμε και το στόχο. Δε θα κρυφτούμε. Δε θα βάλουμε χαμηλούς στόχους για να πούμε πως τους πετύχουμε.

Ο κόσμος όμως θέλει να ακούσει τη λέξη Ευρώπη και δεν την ακούει από τα επίσημα χείλη της ομάδας…

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, ο κόσμος πρέπει να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια για να  μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο αυτό! Ξανατονίζω, την επόμενη χρονιά θα πέσουν τέσσερις ομάδες. Οι συνθήκες βέβαια δεν είναι άσχημες γιατί υπάρχουν και ομάδες με προβλήματα. Δεν είναι όμως και οι ιδανικότερες, Βλέπετε ότι εκεί που μπορούσαμε να πάμε φέτος έκτοι θα μπορούσαμε εάν χάναμε από τον Απόλλωνα να βρεθούμε και στην επικίνδυνη ζώνη.

Κομμάτι μεταγραφικά. Ξεκινάμε με το φλέγον θέμα του Γκάλο. Διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τον παίκτη ως παρελθόν ουσιαστικά από τον Παναιτωλικό λόγω των οικονομικών απαιτήσεων της Μπράγκα. Θα ήθελα την επίσημη τοποθέτηση της ΠΑΕ Παναιτωλικός.

Ο ποδοσφαιριστής ανήκει στην Μπράγκα. Η Μπράγκα δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τις προθέσεις της, αν θα τον κρατήσει στο ρόστερ της, ή αν θα τον δώσει δανεικό ή αν θα τον πουλήσει. Δεν ξέρουμε τίποτα για τυχόν προτάσεις που έχει η Μπράγκα. Εμείς μιλήσαμε στη συνάντηση που είχαμε στην Πορτογαλία με την Μπράγκα και για τον Γκάλο και για γενικότερα θέματα. Μας ενδιαφέρει ο Γκάλο. Αν αποφασίσει η Μπράγκα και ξέρουμε τις προϋποθέσεις, θα το αξιολογήσουμε. Πάντως το θέμα Γκάλο δεν έχει κλείσει για εμάς αλλά να ξέρει ο κόσμος ότι είναι πολύ δύσκολη περίπτωση.

Η περίπτωση του Ανέν φαντάζει ως πιο προσιτή στο να παραμείνει στην ομάδα;

Ο Ανέν όπως και ο Γκάλο είναι πολύ ευχαριστημένοι εδώ και έχουν δηλώσει πως θέλουν να μείνουν. Ασφαλώς και η περίπτωση του Ανέν είναι πιο εύκολη και προσιτή.

Σε ποιες θέσεις σχεδιάζονται μεταγραφές;

Σε πολλές. Πέραν των Γκάλο και Ανέν που ανάλογα με την κατάληξή τους θα ψάξουμε ή όχι  για δεξί και αριστερό μπακ, ψάχνουμε για στόπερ, για αμυντικό χαφ και σίγουρα ψάχνουμε μεσοεπιθετικούς και επιθετικούς.

Ο  Καμαρά, απ’ όσο γνωρίζω στις προθέσεις του είναι να μείνει.

Δεν έχει πρόβλημα να μείνει. Το πρόβλημα κυρίως είναι η οικογένειά του που βρίσκεται στη Σενεγάλη. Από αυτόν εξαρτάται αν θα μείνει. Εμείς τον θέλουμε. Ο Καμαρά είναι ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλη αξία, δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο επί τρία χρόνια mvpτης ομάδας και το μεγαλύτερο όνομα που έχει αυτή τη στιγμή η ομάδα. Κανένας δε θα μπορούσε να πει σε αυτόν τον Καμαρά ακόμα και σε αυτή την ηλικία, όχι. Ακόμα και ο Τζούνιορ για παράδειγμα βγαίνει και λέει ότι “από τους… μικρούς ξεχωρίζω τον Καμαρά!”.

Γενικά το σκεπτικό σας όσον αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό ποιο θα είναι;

Έχει ήδη γίνει ένας σχεδιασμός σε συνεργασία με τον προπονητή εδώ και αρκετό καιρό. Θα μείνει ένας κορμός από τους φετινούς ποδοσφαιριστές που εκτιμάται από τον προπονητή ότι πρέπει να μείνουν όπως υπάρχουν και συγκεκριμένοι στόχοι που θέλουμε να υλοποιήσουμε αλλά ακόμη είναι νωρίς να πούμε το οτιδήποτε. Πάντως εμείς σε ένα μεγάλο βαθμό είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε κάποια πράγματα.

Για τον Πόι που γράφτηκε ότι θα συνεχίσει και του χρόνου στην ομάδα;

Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα μαζί του.

Για προτάσεις που έχουν γραφτεί ότι έχουν έρθει από το εξωτερικό για Θεοδωρίδη και Γοδόι υπάρχει κάτι επίσημο;

Δεν έχουμε ακόμη τίποτα επίσημο. Διερευνητικά υπήρξαν κάποιες κουβέντες για κάποιους παίκτες αλλά επίσημα όχι. Το μόνο επίσημο που υπήρξε και υλοποιήθηκε ήταν του Μπακάκη. Όπως επίσης δεν υπάρχει τίποτε επίσημο για όσους στόχους γράφονται μέχρι τώρα. 

Για τη μεταγραφή του Μπακάκη το σχόλιό σας;

Ο Μιχάλης είναι ένας παίκτης με πολύ ταλέντο, μεγάλη θέληση και εξαιρετικό χαρακτήρα που δούλεψε σκληρά και συνεχίζει να δουλεύει. Φυσικά είναι σημαντικό και το οικονομικό κομμάτι όσον αφορά τα χρήματα που έφερε στην ομάδα μας. Όλες οι ομάδες για να επιβιώσουν χρειάζεται να έχουν στο ρόστερ τους δικά τους παιδιά ή να πουλάνε κάποιους παίκτες. Στη ομάδα μας είχαμε φέτος εκτός του Μιχάλη και του Γιάννη του Πασά,  ακόμη τρία δικά μας παιδιά μικρότερα των 20 ετών, τον Μύγα με έντεκα συμμετοχές και τον Παπουτσογιαννόπουλο με δεκαπέντε και τον Μήλιο με μια συμμετοχή και βασικό στέλεχος της Εθνικής Νέων. Γίνεται δουλειά σ’ αυτόν  τον τομέα.

Για τον Μπικέι και το άδοξο τέλος του θα θέλατε να σχολιάσετε κάτι;

Ήταν ο επόμενος παίκτης που θα καλούσαμε για ανανέωση! Το πλάνο μας είναι να ξεκινάμε από την άμυνα χτίζοντας προς τα μπροστά. Θεωρούταν μια περίπτωση εύκολη όσον αφορά την ανανέωση μιας και ο ίδιος ήθελε να μείνει. Πήραμε όμως μια απόφαση που έπρεπε να πάρουμε γιατί πέραν του αγωνιστικού κοιτάξαμε άλλα πράγματα γιατί κάποια παραπτώματα είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Για το γηπεδικό υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω παρεμβάσεις;

Δεν έχουμε συζητήσει κάτι. Κάποιες μικροπαρεμβάσεις θα γίνουν στο προπονητικό αλλά στο γήπεδο δεν έχει συζητηθεί να γίνει κάτι. Άλλωστε έτσι όπως έχει γίνει το γήπεδο, οι ανάγκες του είναι πολύ λίγες.

Ας πούμε ότι του χρόνου ο Παναιτωλικός βγαίνει Ευρώπη. Σε ποιο γήπεδο θα αγωνιστεί Πληροί το γήπεδο του Παναιτωλικού τις απαιτούμενες προϋποθέσεις από την ΟΥΕΦΑ για να διεξαχθεί Ευρωπαϊκό παιχνίδι;

Ναι, τις πληροί! Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Άλλωστε υπάρχουν ομάδες στην Ευρώπη που έχουν παίξει σε μικρότερα γήπεδα. Εν πάσει περιπτώσει, ας βγούμε Ευρώπη και θα έχουμε όλες τις δυνατότητες να κάνουμε αν χρειαστεί τις παρεμβάσεις αλλά νομίζω πως ότι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής στο γήπεδο γίνεται με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν για τα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Η λογική γενικά της ΟΥΕΦΑ είναι, το δικό σου γήπεδο το προσαρμόζεις ανάλογα στις ανάγκες του αγώνα. Δεν πας σε άλλο γήπεδο.

Για τη συμφωνία με τον Ερασιτέχνη θέλετε να σχολιάσετε κάτι;

Νομίζω έγινε το λογικό και το πρέπον. Οτιδήποτε άλλο  γινόταν θα ήταν παράξενο και παράλογο. Ο Φώτης Κωστούλας έχει δώσει πάρα πολλά για αυτό το γήπεδο.  Βέβαια οι συζητήσεις έγινε σε καλό κλίμα.  Δεν υπήρχε από τον Ερασιτέχνη καμία παράλογη απαίτηση. 

Κλείνοντας, θεωρείτε ότι φέτος το μεγαλύτερο αβαντάζ την ερχόμενη σεζόν θα είναι η πείρα που πλέον έχετε αποκτήσει και στη μεγάλη κατηγορία ή και ο χρόνος που πέρυσι ήταν εναντίον σας και φέτος δουλεύει υπέρ σας;

Η δουλειά δε σταματάει ποτέ. Και πέρυσι δουλεύαμε σε κάποιο πλάνο, μόνο με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουμε! Είναι σύμμαχος φυσικά ο χρόνος και η εμπειρία επίσης. Και ο προπονητής και οι συνθήκες. Η προσπάθεια και η στήριξη του κόσμου σε όλα τα επίπεδα για να γίνει κάτι καλύτερο, θα είναι το μεγαλύτερο αβαντάζ».

                                                                                                              
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο!Το blogging σημαίνει διάλογος!

Για να μπορείς να γράφεις και να γίνεις μέλος στην παρέα μας μπες εδώ και φτιάξε κωδικό https://www.google.com/accounts/Login?hl=EL

Σημείωση : Κάθε υβριστικό σχόλιο θα διαγράφεται...

Αποφεύγετε τα Greeklish.