Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

Έκλεισε το blog «troktiko»


Έκλεισε το blog «troktiko» Την οριστική παύση του blog «troktiko» αποφάσισαν οι διαχειριστές του. «Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης. Καλό ταξίδι Σωκράτη και να μας προσέχεις από εκεί πάνω». Αυτοί ήταν οι τίτλοι τέλους για το «troktiko».

Μετά τη δολοφονία του εμπνευστή του συγκεκριμένου blog, Σωκράτη Γκιόλια, οι διαχειριστές του αποφάσισαν την οριστική του παύση και τα ξημερώματα του Σαββάτου αναρτήθηκε το τελευταίο κείμενο στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΤΡΟΚΤΙΚΟ

Ήταν σοκαριστικό για όλους. Και το σημαντικότερο; Όχι τόσο το λουκέτο του πρώτου blog στην Ελλάδα αλλά πώς αυτοί που αποφάσισαν να σκοτώσουν τον Σωκράτη πέτυχαν τον απώτερο σκοπό τους. Να σκοτώσουν δύο ψυχές. Τον άνθρωπο και την αλήθεια. Την ψυχή της μη στρατολογημένης πληροφόρησης. Οι ηθικοί αυτουργοί πέτυχαν το ζητούμενο. Να σταματήσει τις αναρτήσεις το troktiko. Κάθομαι πάνω από το pc μου αργά το βράδυ κα προσπαθώ να καταλάβω το γιατί. Αντιλαμβάνομαι ότι ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που δεν το διαχειρίζεσαι εύκολα. Δεν μπορείς εύκολα να λειτουργήσεις ψύχραιμά σε στιγμές πανικού και φόβου. Θέλει εμπειρία. Θέλει θάρρος.
Κάποιοι θα πουν τώρα… «Έφαγαν» το κεφάλι του troktikou και αμέσως οι γύρω του λάκισαν. Είμαι σίγουρος ότι θα το πουν. Εδώ κάποιοι φρόντισαν να σπιλώσουν την ψυχή του συναδέλφου την ημέρα της κηδείας του. Σε αυτό θα μασήσουν;
Και είναι άδικο. Είναι άδικο διότι τα troktika δεν έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό τυχαία. Έγιναν πρώτα γνωστά στην πιάτσα. Για την ταχύτητα, το ρεπορτάζ και την μασημένη τροφή που έδιναν σε όλους όσοι δούλευαν σε άλλα μέσα. Πρώτα λοιπόν τους αποδέχτηκε η πιάτσα και μετά ο κόσμος. Για να το πετύχεις αυτό δεν φτάνει ένας. Χρειάζεται ομάδα με τσαγανό και ταλέντο.
Είχαν εχθρούς; Ναι και μπορεί να είχαν πολλούς. Γιατί; Επειδή έγραφαν αλήθειες. Δεδομένα και γεγονότα που ενδεχομένως από άλλα μετερίζια να μην μπορούσαν.
Είχαν συμμάχους; Πολλούς αλλά την πιο κρίσιμη στιγμή ο Σωκράτης ήταν μόνος. Παρά την μη παραδοχή του… φαίνεται πώς ήταν ο εμπνευστής των υπολοίπων. Ο αρχηγός. Αν κρίνω λοιπόν από τα τελευταία μηνύματα στο troktiko καταλήγω στο συμπέρασμα πώς οι συνεργάτες του… είχαν μια άλλη σχέση μαζί του. Τους ένωναν στοιχεία όπως η Αλήθεια και η αγάπη γι αυτό που κάνουν. Στοιχεία που σπάνια πια βρίσκεις στις μέρες μας.
Και όταν διαλύονται οι βασικές αξίες της δημοσιογραφίας… τότε το μόνο που σου μένει να σκεφτείς είναι το μέλλον της δουλειάς της δικής μας δουλειάς. Μια δουλειά που καταστρατηγείται και περιορίζεται. Μια δουλειά που καθοδηγείται. Μια δουλειά που δημαγωγείται και δυστυχώς για όλους μας… δημαγωγεί.
ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΚΤΙΚΟΥ

Ρεπορτάζ: Αχιλλέας Χεκίμογλου 
(απο ΤΟ ΒΗΜΑ
Πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική μπλογκόσφαιρα άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα, έκανε την εμφάνισή του ένα πολλά υποσχόμενο μπλογκ: το troktiko. Ηταν η εποχή όπου «μεσουρανούσε» το press-gr, το οποίο κυνήγησε και μετέφερε τη σκανδαλοθηρική δημοσιογραφία στο Διαδίκτυο, αποτελώντας ουσιαστικά το μοντέλο για μια σειρά από ανάλογα σάιτ και μπλογκ που λειτουργούν σήμερα...

Τότε, και σε ανύποπτη στιγμή, το troktiko ξεκίνησε να δημοσιεύει ειδήσεις από την καθημερινότητα, αλλά και σχόλια αναγνωστών, ωστόσο λίγοι ήταν ακόμη εκείνοι που το ακολουθούσαν. Σε αντίθεση ωστόσο με την κυρίαρχη αντίληψη των γνωστών- για την εποχή- ιστοσελίδων, το troktiko ανοίχτηκε στους αναγνώστες, δημοσιεύοντας καταγγελίες τους και διευρύνοντας τη θεματολογική γκάμα του. 
Σύντομα, και έπειτα και από τις νομικές περιπέτειες του press-gr, το troktiko άρχισε να συγκεντρώνει όλο και περισσότερα μάτια και γρήγορα κατέστη το πλέον δυναμικό ιστολόγιο του ελληνικού Διαδικτύου. «Ψυχή» του διαδικτυακού εγχειρήματος δεν ήταν άλλος από τον Σωκράτη Γκιόλια. Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι, ενώ σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κλάδος αναγνώριζε στον δολοφονημένο δημοσιογράφο την πατρότητα του troktiko, εν τούτοις ο ίδιος ποτέ δεν την αποδέχθηκε. 
Χρειάστηκε να φύγει από τη ζωή, ούτως ώστε η ομάδα που διαχειρίζεται το ιστολόγιο να παραδεχθεί και επισήμως τη σύνδεση. «Επίσημα ως μπλογκ σάς αναφέρουμε ότι το όραμα και η ιδέα του troktiko ήταν του Σωκράτη Γκιόλια! Και όλοι εμείς πορευτήκαμε με τούτη την ιδέα,ενός ανεξάρτητου μπλογκ που θα μπορούσε να είναι η φωνή όλων σας. Αυτό που ήθελε ο Σωκράτης είναι να υπάρχει ένα ανεξάρτητο μέσο στο οποίο όποιος αισθάνεται αδικημένοςνα μπορεί να εκφράσει το παράπονό του, την καταγγελία του, χωρίς δόλο και σκοπιμότητες!» ανέφεραν χθες οι συνεργάτες του. 
Στη διαδρομή του το troktiko έχει «μπλοκαριστεί» από την Google- που διαχειρίζεται την πλατφόρμα blogspot - λόγω καταγγελιών, όμως γρήγορα επανήλθε σε δράση. Εμφάνιζε και άλλη μια παραδοξότητα: όσοι πίστευαν ότι θίγονται από τις δημοσιεύσεις του, στρέφονταν νομικά εξαρχής κατά του Γκιόλια. Ενδεικτικά, θα γραφτεί στην ιστορία του ελληνικού Διαδικτύου η μόνιμη σύγκρουση μεταξύ του Γκιόλια και του κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλου . 
Αντιστοίχως, και πάντοτε στην τριγωνική σχέση Γκιόλιαςtroktiko- θιγόμενος, έχουν σημειωθεί έντονες συγκρούσεις και με άλλους δημοσιογράφους και εκδότες, όπως οι κκ. Γ. Κουρής και Ν. Χατζηνικολάου . Αυτές οι διενέξεις φαίνεται ότι βοήθησαν στην ενίσχυση της απήχησης του troktiko. Ωστόσο το μέλλον θα δείξει αν θα μπορέσει να εξελιχθεί χωρίς τον ιδρυτή του.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ  
«Οι μεγαλοδημοσιογράφοι και οι δικαστικοί είναι οι επόμενοι στόχοι των τρομοκρατών, είτε είναι αληθινή η προκήρυξη είτε όχι.Είναι δεδομένο ότι οι τρομοκράτες θα ανοίξουν τα μέτωπα καθώς δεν είναι δυνατόν όσο διευρύνουν τους ορίζοντές τους και τις επαγγελματικές ομάδες να είναι όλοι φυλασσόμενοι!». Τα παραπάνω λόγια δημοσιεύτηκαν στο troktiko μόλις την προηγούμενη Κυριακή 11 Ιουλίου με αφορμή την προκήρυξη που εστάλη για το δολοφονικό χτύπημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Γιώργου Βασιλάκη. Αυτή η μακάβρια πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί στο ιστολόγιο του δολοφονημένου δημοσιογράφου έμελλε να πραγματοποιηθεί στον ίδιο του τον εμπνευστή. Το troktiko, όπως και όλος ο Τύπος άλλωστε, είχε επικρίνει αρκετές φορές με σκληρό τρόπο τις τρομοκρατικές οργανώσεις. 
Στις 24 Ιουνίου 2010 μετά το χτύπημα στο υπουργείο αναρτήθηκε το εξής κείμενο: «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ήθελαν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη νεκρό και γι΄ αυτόν τον λόγο έστειλαν δέμα στον όροφο και μάλιστα στο γραφείο ακριβώς δίπλα του. Δεν υπήρχε ούτε καν προειδοποίηση.Μιλάμε για δολοφονική επίθεση που μόνο Σέχτα μπορεί να θυμίσει βάσει των άλλων επιθέσεων που έκανε και ήθελε νεκρούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε ένα σχόλιο!Το blogging σημαίνει διάλογος!

Για να μπορείς να γράφεις και να γίνεις μέλος στην παρέα μας μπες εδώ και φτιάξε κωδικό https://www.google.com/accounts/Login?hl=EL

Σημείωση : Κάθε υβριστικό σχόλιο θα διαγράφεται...

Αποφεύγετε τα Greeklish.