Πάλι μπάχαλο το πρωτάθλημα της Super League, όπου τέσσερις ομάδες, (ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Kέρκυρα και ΠΑΣ) αναμιγνύονται σε νέα στημένα παιχνίδια, λόγω Τσακογιάννη και θα τους ασκηθεί δίωξη! Το gazzetta αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της νέας αυτής ιστορίας.
Νέα δεδομένα στο... υπέροχο φετινό πρωτάθλημα της Super League, όπου λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή της δεύτερης μόλις αγωνιστικής, γνωρίζουμε ότι έχουν τιμωρηθεί δύο ομάδες αλλά εκκρεμεί ακόμα η υπόθεσή τους (Καβάλα, Ολυμπιακός Βόλου), ότι σώθηκε ο Αστέρας Τρίπολης και πέφτει ο Ηρακλής και ενδεχομένως να ασκηθεί δίωξη και σε άλλες ομάδες.
Και τώρα μαθαίνουμε πως κινδυνεύουν με τιμωρία άλλες τέσσερις ομάδες, ο Παναιτωλικός, ο ΟΦΗ, η Κέρκυρα και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έχουν αναμιχθεί δηλαδή στα στημένα... έξι ομάδες –μέχρι στιγμής φυσικά– σε πρωτάθλημα δεκαέξι συλλόγων... Και όλα αυτά ενώ τα θεσμικά όργανα που γνωρίζουν τις διαδικασίες εκ των έσω, χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους, συνεχίζουν ακάθεκτα να διοργανώνουν αυτό το φαντασμαγορικό υπερθέαμα που λέγεται «ελληνικό ποδόσφαιρο».
Σύμφωνα με την πειθαρχική επιτροπή της Ένωσης Β' και Γ' εθνικής κατηγορίας, οι ακόλουθες αναμετρήσεις της σεζόν 2010-2011 θεωρούνται στημένες: Αετός Σκύδρας-Δόξα Κρανούλας, Κόρινθος-Παναχαϊκή, Ιωνικός-ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικός-Ιωνικός.
Σε αυτές περιλαμβάνονται τρεις ΠΑΕ που συμμετέχουν πλέον στη Super League. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κριθούν ένοχες, κινδυνεύουν με τιμωρία (τουλάχιστον αφαίρεσης βαθμών) και αλλάζουν πάλι τα δεδομένα στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας. Αντί λοιπόν να απολαύσουμε λίγο ποδόσφαιρο και να δούμε ποιες ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ποιος θα είναι ο πρωταθλητής, στο τέλος της σεζόν θα κοιτάμε να δούμε ποια ομάδα... πήρε βαθμούς, ποια δεν έχασε βαθμούς από τιμωρίες, και φυσικά ποια έμεινε γενικώς! Αφού έτσι όπως πάει, σε λίγο τα τρία τέταρτα των ομάδων του πρωταθλήματος θα έχουν περάσει από τον ανακριτή...
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το περιεχόμενο της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής έχει εκδοθεί εδώ και περίπου 15 ημέρες, όμως ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί!
H πειθαρχική επιτροπή έχει τελεσίδικα αποφασίσει πως η υπαίτια για την χειραγώγηση όλων αυτών των 12 αγώνων είναι η Ηλιούπολη του Γ. Τσακογιάννη. Ο μεγαλομέτοχος της αθηναϊκής ομάδας κλήθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης, όμως ουδείς παραυρέθηκε κατά την εκδίκαση και η διαδικασία ολοκληρώθηκε ερήμην τους. Επίσης, δεν ασκήθηκε έφεση κατά το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, συνεπώς η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.
Τα ματς τα οποία θεωρούνται επίσης στημένα, είναι οι αγώνες της Ηλιούπολης για την αγωνιστική σεζόν 2010-2011 με τις ακόλουθες ομάδες: Δόξα Δράμας, Διαγόρα Ρ., Τρίκαλα, Λεβαδειακό, Θρασύβουλο, Ιωνικό, Εθνικό και ΟΦΗ. Η απόφαση αυτή είναι συμπληρωματική της πρώτης για τους υπόλοιπους αγώνες της Ηλιούπολης, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Κέρκυρα. Για αυτά τα ματς λοιπόν η Ηλιούπολη υποβιβάστηκε και ο Τσακογιάννης αποκλείστηκε δια βίου από το ποδόσφαιρο, ενώ φυσικά στο ποινικό μέρος είναι προφυλακισμένος.
Πώς έγινε η αποκάλυψη
Τα 12 αυτά ματς δεν συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους των 42 ύποπτων αγώνων που έχει αποστείλει η ΟΥΕΦΑ στις ελληνικές αρχές. Προέκυψαν κατά την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Γιώργου Τσακογιάννη από τον περασμένο Ιανουάριο και είναι σε ξεχωριστό φάκελο. Μέσα από αυτές τις συνομιλίες προέκυψε και η δίωξη που ασκήθηκε κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Γιώργου Τσακογιάννη και του Ιωάννη Παπαδόπουλου για: «υποκίνηση και διευκόλυνση με οποιονδήποτε τρόπο οργανωμένης ομάδας προσώπων για να διαπράξουν το αδίκημα της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ( πλημμέλημα που τιμωρείται από το άρθρο 41 παρ στ΄ του αθλητικού νόμου), σχετικά με τον αγώνα Κόρινθος - Παναχαϊκή, ο οποίος είναι φυσικά μέσα στους 12.
Ετσι η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου όταν ασχολήθηκε με το ποινικό μέρος της υπόθεσης, μετά διαβίβασε τον φάκελο στην πειθαρχική επιτροπής της Ενωσης της Β' και Γ΄Εθνικής, η οποία έκρινε την ενοχή του Τσακογιάννη.
Τι γίνεται από εδώ και πέρα
Πλέον ο φάκελος με τους αγώνες Αετός Σκύδρας-Δόξα Κρανούλας, Κόρινθος-Παναχαϊκή, Ιωνικός-ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικός-Ιωνικός, αλλά και με τα προηγούμενα ματς της Ηλιούπολης, θα περάσει στα χέρια του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Ανδρέα Φάκου και ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ασκήσει διώξεις και να καλέσει τις ομάδες σε απολογία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι ομάδες θα τιμωρηθούν κι όλα εξαρτώνται από τι στοιχεία θα προκύψουν, καθώς μπορεί ο Τσακογιάννης να έστηνε τα ματς εν αγνοία των ομάδων και «πιάνοντας» μόνο τον διαιτητή της συνάντησης ή κάποιον ποδοσφαιριστή. Σε αυτή την περίπτωση δεν κινδυνεύουν με τιμωρία οι ομάδες καθώς δεν ήταν υπαίτιες για το στήσιμο των ματς.
Οπως και να έχει, όμως, η ποδοσφαιρική Ελλάδα θα συνεχίζει να αναστενάζει στα γραφεία των ποδοσφαιρικών και μη εισαγγελέων!