Μέχρι την περσινή σεζόν, στη Football League η τάση της μόδας επέτασσε την απόκτηση δανεικών ποδοσφαιριστών, που έδιναν πρόσκαιρες λύσεις στις ομάδες, δίχως να κοστίζουν ακριβά. Στο φετινό πρωτάθλημα αυτή η τάση διαφοροποιήθηκε και η νέα… μόδα είναι η άρνηση σφραγίσματος των εισιτηρίων στην εφορία. Συνέπεια αυτού, οι αγώνες να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και να μην τηρούνται τα συμφωνηθέντα με το ποδοσφαιρικό τμήμα, ως προς το οικονομικό σκέλος.
Η οικονομική κρίση μαστίζει πλέον για τα καλά το πρωτάθλημα της Football League, εντούτοις αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για όλα όσα συμβαίνουν στο πρωτάθλημα. Η αποχή παικτών από τις προπονήσεις, οι προσφυγές για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων και η αδυναμία των διοικήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των συλλόγων έχουν στιγματίσει τη φετινή σεζόν, τη στιγμή που το πρωτάθλημα φτάνει στην κορύφωσή του.
Η «Εξέδρα» κάνει έρευνα για την οικονομική κατάσταση των ομάδων της κατηγορίας και παρουσιάζει τι θα συνέβαινε στα πλέι οφ σε περίπτωση που το πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν τώρα. Αποκαλύπτουμε ποιες ομάδες θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο μίνι πρωτάθλημα και να διεκδικήσουν την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα, με την προϋπόθεση ότι έχουν έναν πλήρη φάκελο ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την αδειοδότησή τους.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
Στιβαρές διοικήσεις, αξιόπιστοι σύλλογοι
Οι δύο πρωτοπόροι της Football League, ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικός, έχουν σχεδόν εξασφαλίσει τα δύο απευθείας εισιτήρια για τη Σούπερ Λίγκα. Πέρα από το αγωνιστικό σκέλος, στο οποίο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστών τους, οι δύο σύλλογοι διαθέτουν μια ιδιαίτερη δυναμική και σε επίπεδο διοίκησης. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης, για τους Ηπειρώτες, και ο Φώτης Κωστούλας, για την ομάδα του Αγρινίου, έχουν δημιουργήσει δύο ισχυρά σύνολα, που σφύζουν από υγεία σε όλα τα επίπεδα. Οι ποδοσφαιριστές ασχολούνται μόνο με το αγωνιστικό σκέλος και δεν έχουν να σκεφτούν τα οικονομικά ζητήματα. Δικαίως οι δύο ομάδες πρωταγωνιστούν και ξεχωρίζουν.
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ
Ρυθμιστές τα χρέη
Για το τρίτο εισιτήριο που οδηγεί στη Σούπερ Λίγκα μάχονται έξι ομάδες. ΟΦΗ, Τρίκαλα, Διαγόρας, Λεβαδειακός συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα της βαθμολογίας και έχουν τον πρώτο λόγο για τα πλέι οφ. Από κοντά είναι η Δόξα Δράμας και ο Πανθρακικός, που καιροφυλακτούν για να τρυπώσουν στη διαδικασία. Από τις παραπάνω ομάδες κάποιες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν διαθέτουν τα εχέγγυα, ώστε να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τη μεγάλη κατηγορία.
Συγκεκριμένα, ο ΟΦΗ και ο Διαγόρας είναι στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας των οικονομικών τους προβλημάτων και αναζητούν άμεσες λύσεις, ώστε να μη βουλιάξουν. Με βάση τα αυστηρά οικονομικά κριτήρια, οι δύο σύλλογοι δεν πρόκειται να βρουν ανοιχτή την πόρτα των πλέι οφ. Οσον αφορά τις άλλες δύο ομάδες της πρώτης εξάδας, τα Τρίκαλα και τον Λεβαδειακό, είναι σαφώς πιο νοικοκυρεμένες. Παρά το γεγονός ότι, τόσο το περασμένο καλοκαίρι όσο και στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, προέβησαν σε πολλές και δαπανηρές μεταγραφές, έχουν καταφέρει να μην αφήνουν «ακάλυπτες» τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτό διατηρεί την ηρεμία στο ποδοσφαιρικό τμήμα και την τεχνική ηγεσία, που δουλεύουν απερίσπαστα για την εκπλήρωση των στόχων τους. Αυτές οι δύο ομάδες, εφόσον παραμείνουν στην προνομιούχο εξάδα, δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα για τη συμμετοχή τους στα πλέι οφ.
Στην 7η και την 8η θέση της βαθμολογίας βρίσκονται η Δόξα Δράμας και ο Πανθρακικός αντίστοιχα. Δύο σύλλογοι που διατηρούν ζωντανή την ελπίδα του πλασαρίσματος στην πρώτη εξάδα. Εφόσον τα καταφέρουν στους αγωνιστικούς χώρους, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι Μαυραετοί δεν έχουν μεγάλο μπάτζετ, αλλά έχουν φροντίσει να απλώσουν τα πόδια τους μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα. Ο Θανάσης Σάμιος έχει αποδειχτεί ιδανικός διαχειριστής του «πακέτου» που διαθέτει για την ομάδα και δεν έχει ανοιχτεί οικονομικά. Από την άλλη, οι Ακρίτες είναι από τα πλέον συνεπή σωματεία της Football League. Προσάρμοσαν την οικονομική τους πολιτική στα δεδομένα της κατηγορίας που συμμετέχουν και δεν έχουν παρεκκλίνει του δρόμου τους. Τόσο η Δόξα όσο και ο Πανθρακικός πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να μπουν στα πλέι οφ.
ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ
Μείον το ταμείο και οι φιλοδοξίες
Σε αυτή την κατηγορία καθρεπτίζεται και αντανακλά η ιδιαιτερότητα της κατάστασης στη Football League. Ομάδες με ιστορία και «βαριά» φανέλα είναι αναγκασμένες να ξεφτίζουν καθημερινά εξαιτίας της οικονομικής τους γύμνιας. Ο ΟΦΗ, ο Διαγόρας, ο Εθνικός, ο Ιωνικός, αλλά και άλλες, όπως ο Θρασύβουλος και ο Αγροτικός Αστέρας, αδυνατούν να επιβιώσουν. Σε όλες τις παραπάνω ομάδες οι ποδοσφαιριστές έχουν λαμβάνειν αρκετά δεδουλευμένα χρήματα. Κάποιοι σύλλογοι κατέφυγαν στη νέα μόδα, που θέλει να γίνονται οι εντός έδρας αγώνες κεκλεισμένων των θυρών λόγω οφειλών στην εφορία. Ο Ιωνικός και ο Αγροτικός Αστέρας το έχουν καθιερώσει. Πρόσφατα, στην… παρέα προστέθηκε και ο Εθνικός. Στον Διαγόρα η αποχή των παικτών από τις προπονήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο.
Μερικοί από τους Κυανέρυθρους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, σύμφωνα με όσα ακούγονται. Στον Ιωνικό ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν κάποιον από τη διοίκηση, για να δουν τι θα γίνει. Στον Θρασύβουλο το μπάτζετ που όρισε ο Δήμος Φυλής για τη φετινή χρονιά μειώθηκε δραματικά και η ομάδα αργοπεθαίνει. Στον Εύοσμο οι ποδοσφαιριστές κρατιούνται με νύχια και με δόντια, για να μην καταφύγουν σε προσφυγές. Ο ΟΦΗ προχθές ανακοίνωσε ότι προχωράει στη λύση του δανείου για να σώσει ό,τι μπορεί.
Ολα αυτά μικραίνουν την οντότητα των συλλόγων και συνάμα τη δυναμική του πρωταθλήματος. Για φιλοδοξίες, ούτε λόγος φυσικά. Ολοι αγωνιούν για το αν θα υπάρχει επόμενη μέρα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Football League προσπαθεί να περάσει προς τα έξω μια εικόνα ενός αναβαθμισμένου πρωταθλήματος, που όμως μπορεί να προσφέρει μόνο «τρύπια» όνειρα στους συμμετέχοντες.
ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΝ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΗΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΝ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΝ ΦΙΛΕ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΣΤΩ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ.ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΝ ΟΤΑΝ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ
ΑπάντησηΔιαγραφή