Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Επιστροφή στις ρίζεςΧαίρετε Κύριοι και Κυρίες,

Ονομάζομαι Σκούρας Αντρέας και από το βήμα του Panaitolikos1926.blogspot.gr θα έχω την δυνατότητα να εκθέτω δημόσια, ανά χρονικά διαστήματα, τις απόψεις μου για τα αγωνιστικά τεκταινόμενα της ομάδας.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας που παρουσιάζεται με την διακοπή της Σουπερλίγκ και επιχειρώ να βάλω στο κάδρο τους 3 προπονητές Χάβο, Πόντες, Μαντζουράκη και τις επιλογές της διοίκησης. Μετά από 11 αγώνες (10 για το πρωτάθλημα και 1 για το Κύπελλο) έχουμε ένα σαφέστατο δείγμα για τον φετινό Παναιτωλικό.

Η θέση, τα γκολ κατά και η γενικότερη τακτική παρουσία της ομάδας αυτές τις πρώτες αγωνιστικές μαρτυρά 2 τετριμμένες μεν, αλήθειες δε. Το λάθος της μη παραμονής του Χάβου και το λάθος της επιλογής του Πόντες. Κάποιοι θα πουν για την μη παραμονή των Μαρτίνεζ, Γοδόι, Μπρακάλι κ.ο.κ., η πραγματικότητα είναι όμως ότι είναι λιγότερο θέμα παιχτών και σαφώς περισσότερο θέμα προπονητή και πλάνου, όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω.

Το λάθος της μη παραμονής του Χάβου είναι απλό. Δεν αφήνεις τον καλύτερο προπονητή της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας να φύγει, ιδίως μετά από τέτοια χρονιά. Τον κρατάς με νύχια και με δόντια. Η τουλάχιστον δείχνεις ότι προσπαθείς για κάτι τέτοιο και νομίζω ότι αυτό είναι και το βασικό που χρεώνεται η διοίκηση Κωστούλα στην όλη υπόθεση. Δεν ήμουν παρών στις διαπραγματεύσεις και σίγουρα κάτι θα στράβωσε και από την μεριά του Χάβου αλλά δεν είναι δε και ο Γκουαρντιόλα που θα στον πάρει η μεγάλη ομάδα ότι και να κάνεις. Κομμένος και ραμμένος ήταν για τον Παναιτωλικό. Βέβαια σκοπός δεν είναι ούτε να αγιοποιηθεί ο Χάβος, ούτε να καταδικαστεί η διοίκηση Κωστούλα που είναι άλλωστε ο κύριος υπαίτιος για την καθιέρωση του Παναιτωλικού σε ομάδα σύγχρονων ευρωπαικών προδιαγραφών και στολίδι της Σουπερλίγκας.

Η διοίκηση, ωστόσο, θεώρησε ότι ο κύκλος του Χάβου έκλεισε και ότι ένας νέος πρέπει να ανοίξει, ένα νέο πλάνο με στόχο την έξοδο στις ευρωπαικές διωργανώσεις. Το λάθος όμως ήταν ότι το προηγούμενο πλάνο δεν είχε κλείσει ακόμα. Ο στόχος του δεν είχε επιτευχθεί. Δεν μπορείς να πας στην επόμενη πίστα χωρίς να ολοκληρώσεις την προηγούμενη. Είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις. Το βασικό που προσέφερε ο Χάβος ήταν και το βασικό στοιχείο ολοκλήρωσης της πίστας για τον Παναιτωλικό. Η καθιέρωση. Το τελευταίο boss στην γλώσσα των gamers. Μια ακόμα καλή χρονιά, με εύκολη παραμονή και με το όνειρο των πλει-οφ να υποβόσκει, θα σήμαινε την καθιέρωση του Παναιτωλικού στην Σουπερλιγκ, με τον ίδιο προπονητή, στην ίδια φιλοσοφία και με τις προσθαφαιρέσεις στο ροστερ να μην αλλάζουν δραματικά την συνοχή της ομάδας λόγω του ότι κινείται στο ίδιο πλάνο. Ο Παναιτωλικός θα εδραίωνε την ταυτότητα που είχε αποκτήσει ως ομάδα. Ύστερα θα μπορούσε να προχωρήσει στην επόμενη πίστα με όλα τα απαραίτητα εχέγγυα. Η ομάδα φέτος όχι μόνο πέταξε το πετυχημένο πλάνο, αλλά πήγε στην πορεία και σε κάτι άλλο που ουδεμία σχέση είχε με την πραγματικότητα της, το υλοποίησε και λάθος (κακός προγραμματισμός) και εν τέλει το πλήρωσε.


Η επιλογή του Πόντες δεν ήταν κακή γιατί ήταν κακός προπονητής, άλλωστε το δείγμα αγώνων του ήταν μικρό και δύσκολα αποδεικνύεις είτε το ένα είτε το άλλο, καθώς ναι μεν ο Παναιτωλικός δεν βλεπόταν αλλά ήταν 5ος με 7 βαθμούς. Ήταν κακή γιατί παρέκλινε τελείως από την δομημένη ταυτότητα της ομάδας. Δουλεμένη αμυντική λειτουργία, reactive παιχνίδι, πολλά τρεξίματα, τακτική πίεση και γενικότερη προσπάθεια για σκληρή τακτική συμπεριφορά έδωσαν την θέση τους σε ελεύθερο παιχνίδι, jogo bonito, γραμμές ψηλά, πίεση και παιχνίδι κατά βούληση, ποδοσφαιρικά στοιχεία που ουδεμία σχέση είχαν με την συνηθισμένη εικόνα της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Λογικό επόμενο ήταν οι παίκτες να μην μπορούν να αποδώσουν σε τέτοιο στυλ παιχνιδιού καθώς ελάχιστοι από αυτούς μπορούν να το κάνουν με επιτυχία, οι παλιοί αναγκάστηκαν να πάψουν να παίζουν στο στυλ που έφερε τις επιτυχίες και προφανώς κάπου έπαψαν να παίζουν για τον προπονητή. Τα “άσχημα” δεν κρύβονταν πλέον από την τακτική συνοχή όπως επί Χάβου αλλά τα ατομικά λάθη και οι ελλείψεις στο ρόστερ ήταν πιο ευδιάκριτα από ποτέ. Ο Παναιτωλικός με την επιλογή Πόντες ήταν σαν να τα έκανε όλα σωστά μέχρι την τελευταία πίστα όπου πήγε να παίξει τον τελικό αρχηγό, ξεχνώντας το πως έφτασε ως εδώ, και προσπαθώντας να γίνει κάποιος άλλος. Και το χαστούκι ήταν ηχηρό. Και ευτυχώς που ήταν ηχηρό γιατί ταρακούνησε τα αντανακλαστικά της διοίκησης, διώχνοντας τον Πορτογάλο. Οι πληροφορίες που λένε ότι για την επιλογή Πόντες είχαν μετανιώσει από τις πρώτες 15 μέρες στην διοίκηση δείχνουν να έχουν βάση. Ο Κωστούλας δεν είναι ο 'ελληνικός” παρορμητικός τύπος προέδρου που αλλάζει τους προπονητές στις πρώτες στραβές. Δίνει χρόνο και επιλέγει να κινηθεί μακροπρόθεσμα σαν επιχειρηματίας που είναι. Η γρήγορη διαπόμπευση Πόντες μαρτυρά δυο πράγματα: 1) την πρόθεση της διοίκησης να αναγνωρίσει το λάθος της και 2) ότι το λάθος Πόντες ήταν τόσο μεγάλο τελικά που πραγματικά τέθηκε θέμα σωτηρίας της ομάδας από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές, παρόλο που φέτος πέφτουν μόνο 2 και παρόλο που είχαμε μόνο Οκτώβριο!!! Ήταν τέτοια η εικόνα στο εσωτερικό της ομάδας που παρόλη την βαθμολογική συγκομιδή του Πορτογάλου, για τους ανθρώπους της ομάδας ήταν φανερό ότι εν τέλει το πλάνο είχε αλλάξει λανθασμένα, ότι κανείς δεν συμβάδιζε με τον Πόντες, οι ισορροπίες που υπήρχαν είχαν διαταραχθεί, τα καλά αποδυτήρια είχαν πάει περίπατο, η απόδοση στο χορτάρι ήταν τραγική, τα όνειρα για Ευρώπες πετάχτηκαν στην Τριχωνίδα και τελικά μπροστά στον φόβο της επιστροφής στην κόλαση της Football League η διοίκηση λειτούργησε σωστά απομακρύνοντας τον Ποντες. Η συνέχεια γνωστή. Προσλαμβάνεται ένας προπονητής που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα άρα και δεν χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής και έχει ειδικότητα στο να σώνει ομάδες. Γιατί πλέον ο στόχος δεν είναι η 5αδα αλλά η παραμονή..

Μου φαινόταν αδιανότητο πως ο κόσμος προτιμούσε την επιλογή Τσιώλη και θεωρούσε την επιλογή Μαντζουράκη κακή. Με τις παρούσες ανάγκες της ομάδας και με στόχο την παραμονή, η επιλογή Τσιώλη -που είναι προπονητής που έχει ανάγκη την μεγάλη πίστωση χρόνου για να αποδώσει- θα ήταν μια νέα επιλογή Πόντες. Πάλι νέο πλάνο, πάλι υπομονή και με το έδαφος να έχει χαθεί από τα πόδια όλων στην ομάδα θα ήταν μια τελείως άστοχη επιλογή. Ο “Ρουμάνος” μοιάζει στο στυλ με τον Χάβο. Προσωπική άποψη είναι ότι ο Σαλονικιός τεχνικός έχει μεγαλύτερο ταβάνι αλλά ο Μαντζουράκης είναι πολύ έμπειρος. Του πιστώνεται ένα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό την χρονιά του τρομερού Αλμπέρτο Μπιγκόν και το πέρασμα από την Καλλονή της πρώτης χρονιάς στη Σουπερλιγκ να θεωρείται εώς και εντυπωσιακό για τα δεδομένα της ομάδας (έδινε ματς εντός έδρας σε όλη την Ελληνική επικράτεια).

Ήδη η προσπάθεια για επιστροφή στις ρίζες είναι εμφανέστατη. Η ομάδα προσπαθεί να τρέξει, να κάνει συνεργασίες από το κέντρο και μπροστά, να αντεπιτίθεται με τακτική, ενώ λογικά όλο το βάρος έχει πέσει στην αμυντική συμπεριφορά της ομάδας που ήταν φανερό ότι ήταν θέμα διάθεσης και ελλιπής δουλείας. Σαφώς και θα κριθεί ο Μαντζουράκης, σαφώς και δεν θα πιάσει ο Παναιτωλικός τα περυσινά στάνταρ απόδοσης, σαφώς και θα ματώνει πια για κάθε αποτέλεσμα αλλά σε σχέση με την ελεύθερη πτώση που βρισκόταν η ομάδα, στην παρούσα φάση μόνο καλύτερα μπορεί να πάει.

Ας μην ξεχνάει ο κόσμος του Παναιτωλικού ότι ο Μαντζούρ έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι με στόχο την παραμονή. Άρα θα πρέπει να κριθεί πρωτίστως βάση αυτού και εν συνεχεία ως προς το αν είναι ικανός να εξυπηρετήσει το πλάνο του Παναιτωλικού για καθιέρωση, 5αδα και Ευρωπαικές συμμετοχές. Γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμο πλάνο. Είναι πολλά χρόνια στο επάγγελμα και δύσκολα θα δείξει κάτι διαφορετικό από το ότι είναι τεχνικός ειδικών συνθηκών και είναι καλός για συγκεκριμένα πράγματα. Προς το παρόν το πρέπον είναι να χαμηλώσει ο πήχης. Όποιοι μιλάνε μετά από μια νίκη με τον ΠΑΣ για εύκολες 7αδες – 5αδες κλπ, προτρέχουν και σφάλλουν όπως σφάλλουν αυτοί που μιλάνε για «άρμα» του Μαρινάκη, σίγουρο υποβιβασμό κλπ. Ωστόσο, το φετινό πρωτάθλημα δεν έχει καμία αυστηρά κακή αλλά πολλές μεσαίες και μικρομεσαίες ομάδες και αυτή η ιδιομορφία ευνοεί τον συνωστισμό προς τα πατώματα της βαθμολογίας (με ελάχιστη απόκλιση σε βαθμούς) και δυσκολεύει πολύ την υπόθεση παραμονή. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι στο Αγρίνιο επιστρέφουν σε παλιούς στόχους (εύκολη παραμονή κλπ), ότι πρέπει να βγει η χρονιά με το μικρότερο δυνατό κόστος, στην πορεία να αναγνωριστούν και να γίνουν μάθημα τα λάθη του καλοκαιριού και του χρόνου να επιστρέψει η ομάδα στην θέση που ήταν πέρυσι. Και για θέση δεν μιλάω με βάση την ονειρική βαθμολογία του Μαίου 2015 αλλά με βάση το πλάνο και την ταυτότητα που είχε διαμορφωθεί.

Στο επόμενο άρθρο θα παραθέσω τις απόψεις μου στο θέμα των παιχτών και γιατί πιστεύω πως το υπάρχον ρόστερ έχει δυνατότητες.

Μέχρι τότε, καλή αντάμωση.


Αντρέας Σκούρας

12 σχόλια:

 1. Φιλε Αντρεα (πιστευω οτι μπορουμε να μιλαμε στον ενικο),καλως ηρθες στην παρεα μας.
  Σου ευχομαι καλη δυναμη και...γερο στομαχι για να μας αντεξεις.
  Καλωσοριαες και παλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λεει αληθειες το αρθρο σου συνονοματε. Δεν σχολιασες ομως την επιλογη της διοικησης για ακομη μια φορα να μην ΄ριξει τα μουτρα της΄ και να επαναφερει τον Χαβο στον παγκο, ενω ειχε αυτη την δυνατοτητα. Νομιζω οτι σε αυτο το σημειο ειναι η ριζα ολων των δεινων που εχει τραβηξει κατα καιρους η ομαδα: υπερφιαλη νοοτροπια, κομπασμος κ ξεροκεφαλια σε υπερθετικο βαθμο του προεδρου μας. Και επειδη θα πεσουν να με φανε τωρα οι... γνωστοι υποστηρικτες του προεδρου, σπευδω να συμπληρωσω, οτι κ γω στηριζω χρονια αυτη την προσπαθεια κ αισθανομαι ευγνωμοσυνη για οτι εχει προσφερει αυτος ο ανθρωπος στον συλλογο μας. Ετερων εκατερων ομως: δεν γινεται να μην εναντιωθουμε σε επιλογες κοντρα σε καθε ποδοσφαιρικη λογικη, οπως η απομακρυνση του Χαβου και ο επι χρονια καθυστερημενος μεταγραφικος σχεδιασμος στην αρχη καθε σεζον.
  Αντρεας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Kαλως ηρθε και καλως να γραφει αρθρα που να διαβαζουμε εμεις, ο καινουργιος φιλος του σαιτ αυτου. Το θεμα ομως για μενα ειναι η ταχυτητα που επιδεικνυει ο φιλος της πλατειας Χαντζοπουλου για να διαβασει και να γραψει το δικο του σχολιο. Ουτε 5 λεπτα της ωρας! Ποιος Γιουσειν Μπολτ τωρα στο κατοσταρι και ποιος Ομηρους Γιφτερ, παλιος Αιθιοπας αθλητης στα 1500 μετρα! Αυτο ειναι παγκοσμιο ρεκορ λεμε, τα πεντε λεπτα μετα την δημοσιευση, του σχολιου του φιλου της πλατειας! Φοβερα πραματα.....ΣΤΕΦΑΝΟΣ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Tι λες τωρα ΣΤΕΦΑΝΕ?
   Εγω δεν το καταλαβα καν.
   Υ.Γ. Ο δρομεας ονομαζονταν ΜΙΡΟΥΤΣ Γιφτερ(Miruts Yifter).

   Διαγραφή
 4. καλησπερα σας,στο παιχνιδι με τα γιαννενα ειδαμε τον μακο ως στοπερ λογω της απουσιας κουσα,εμενα προσωπικα ο μακος μου αρεσε αρκετα στην θεση του στοπερ και η μεταγραφη που χρειαζεται η ομαδα τον γεναρη θα πρεπει να ειναι αμυντικο χαφ οπου αυτος που πειθει εκει ειναι μονο ο μακος,ο μπεχαρανο και ο παουλο δεν δειχνουν κατι,πιστευω ο παπ πρεπει να παρει αλλη μια ευκαιρια στο παιχνιδι με τον παοκ γιατι δεν ηταν ασχημος διπλα στο παουλο και θα ηθελα επισης να δω τον ρομερο να τον συνοδευει(δεν ξερω γιατι δεν του δινει ο κοουτς ευκαιριες,στο κυπελλο με τον πανιωνιο ηταν αρκετα καλος) και στοπερ να παιξει ο μακος με τον κουσα ή κορσιενς οποιον πιστευει ο "ρουμανος" οτι ειναι σε καλυτερη κατασταση,τι λετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλή αρχή, Αντρέα Σκούρα. Να ξέρεις όμως ότι εδώ μέσα και στο σάιτ έχουν αρθογραφήσει και έχουν γράψει χρυσές σελίδες δόξας ο Άσχετος, ο Παρασκευάς Μάζης, ο Coach, κάποιος Μερκούρης (δε θυμάμαι το μικρό, δυο τρεις φορές έγραψε), οι Παναγιωτοπουλαίοι κι άλλοι που μπορεί να ξεχνάω. Κάτι κακεντρεχείς λέγανε ότι μερικοί απ΄ αυτούς ήταν... ένας, αλλά είπαμε, κακεντρεχείς! -Π.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το ότι η διοικηση φίλε Αντρέα είχε ως πλάνο την έξοδο στην Ευρώπη, πως το στηρίζεις, διότι εγώ το αμφισβητώ και έχω γράψει εδώ στο σαιτ το γιατί.. Γιατί απλά δεν διώχνεις όλους τους καλύτερους και στο τέλος παίρνεις χειρότερους και λιγότερους αν θέλεις κάτι τέτοιο..

  ODYSSEAS

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γεια σου Αντρικο...ο Παναιτωλικός φέτος πηγε για μαλλι και βγηκε κουρεμενος.ειχε την καλυτερη περσινη αμυνα και φετος δεν...ΔΕΝ ομως...πηρε επιθετικους και πίσω μπαζει χωρια απο το οτι τουσ μισους αγωνες τους εχασε για πλακα..καλη συνεχεια να εχουμε αδερφια Παναιτολικοί..!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλωσορίζω τον φίλο μας Αντρέα και τον ευχαριστώ γιατί αφιέρωσε το χρόνο του για να γράψει αυτή τη μακροσκελέστατη και πολύπλευρη ανάλυση για την ομάδα μας.
  Οπως λέει κι ο φίλος chantzopoulousquare χρειάζεται γερό στομάχι για να μας αντέξεις, αφού εμείς πρώτοι δεν αντέχουμε το διάβασμα και τα μεγάλα κείμενα και δεν σεβόμαστε την άποψη του άλλου ,θέλοντας να γράφει οτι γουστάρουμε εμείς.
  Γιαυτό μην παίρνεις τοις μετρητοίς τους κακεντρεχείς που θα εμφανιστούν,συνήθως όταν κάποιος δεν μπορεί να γράψει ή δεν εχει επιχειρήματα το ρίχνει στον πετροπόλεμο.
  Κρατάω σαν συμπέρασμα μιά παράγραφο σου προς το τέλος:
  "Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι στο Αγρίνιο επιστρέφουν σε παλιούς στόχους (εύκολη παραμονή κλπ), ότι πρέπει να βγει η χρονιά με το μικρότερο δυνατό κόστος, στην πορεία να αναγνωριστούν και να γίνουν μάθημα τα λάθη του καλοκαιριού και του χρόνου να επιστρέψει η ομάδα στην θέση που ήταν πέρυσι."
  Και πάλι συγχαρητήρια για την ανάρτηση σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Παληκαρι εχεις ενα δικιο.Η ομαδα απο εδω και μπρος θα γινει ο λεβαδειακος ο πας η βεροια της κατηγοριας.Ουτε καν ξανθη.Καθε χρονο θα δινει μαχη παραμονης .ευχομενοι να την βγαλουμε καθαρη και φετος.Περσυ η ομαδα επιασε ταβανι.Δεν μπορει πιο ψηλα.Οσο για τον Τσωλη μαθε οτι ηταν η πρωτη επιλογη της διοικησης.Αυτον ηθελαν.Αλλα τα φραγκα πολλα.15 το μηνα ηθελε αντε να κατεβαινε στο 12.Πολυ ψηλοτερα απο 6-7 του Χαβου.Αν η διοικηση ηθελε να δαπανησει χρημα θα κραταγε το Χαβο.Πηραμε το Ματζουρ απλα γιατι ηταν φτηνος και σχετικα καλος για τα λεφτα του(4000ευρω μηνιατικο).Τωρα αν σωθουμε τι θα γινει το καλοκαιρι θα το δουμε.Τελος μια παρατηρηση.Τον Ποντες δεν τον "σχολασε"η διοικηση αλλα ο προεδρος.Μεχρι την υστατη στιγμη ο "χοντρος"πολεμουσε για την επιλογη του.Φιλικα.Σισυφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αντρέα μου, σε καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη διαδιστυακή μας γωνιά. Είσαι στο καλύτερο μέσο ενημέρωσης για τον Παναιτωλικό μας!

  The rising sam

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλώς ήρθες αγαπητέ μας Ανδρέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε ένα σχόλιο!Το blogging σημαίνει διάλογος!

Για να μπορείς να γράφεις και να γίνεις μέλος στην παρέα μας μπες εδώ και φτιάξε κωδικό https://www.google.com/accounts/Login?hl=EL

Σημείωση : Κάθε υβριστικό σχόλιο θα διαγράφεται...

Αποφεύγετε τα Greeklish.